Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015

Χάλκινο μετάλλιο και τιμητική διάκριση στην Ολυμπιάδα Αστρονομίας

Δύο διακρίσεις έφερε η ελληνική αποστολή από την Ινδονησία
Χάλκινο μετάλλιο και τιμητική διάκριση στην Ολυμπιάδα Αστρονομίας


Αθήνα 
Με ένα χάλκινο μετάλλιο και μια εύφημο μνεία στις αποσκευές τους επέστρεψαν τα μέλη της ελληνικής αποστολής που συμμετείχαν στην Ολυμπιάδα Αστρονομίας στην Ινδονησία. Η εφετινή, ένατη κατά σειρά, Ολυμπιάδα Αστρονομίας πραγματοποιήθηκαν στην  πόλη Μαγκέλανγκ της κεντρικής Ιάβας το διάστημα 27 Ιουλίου με 3 Αυγούστου 2015.

Συγκεκριμένα στο βάθρο ανέβηκαν ο Αντώνης Βαλμάς, μαθητής από το Πρότυπο Πειραματικό ΓΕΛ Αναβρύτων, που απέσπασε το χάλκινο μετάλλιο και ο Γιώργος Παπαχατζάκης, μαθητής από το 2ο ΓΕΛ Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη Θεσσαλονίκης, που απέσπασε την εύφημο μνεία.

Την αποστολή συνόδευσε ο πρώην ολυμπιονίκης (Πεκίνο 2010) κ. Ορφέας Βουτυράς, ενώ της αποστολής ηγήθηκαν ο καθηγητής του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ κ. Γιάννης Σειραδάκης και ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Λουκάς Ζαχείλας, οι οποίοι σε συνεργασία με μια πλειάδα καθηγητών και φοιτητών με γνώση στο αντικείμενο της Φυσικής και της Αστρονομίας προετοίμασαν την ελληνική αποστολή στην ύλη της Ολυμπιάδας.

Στην 9η Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής συμμετείχαν 41 χώρες από την Ευρώπη, την Ασία και τη Βόρεια και Νότια Αμερική με 318 μαθητές. Πρόκειται για τους καλύτερους μαθητές που επελέγησαν να εκπροσωπήσουν τις χώρες τους στην Ολυμπιάδα. «Η φετινή Ολυμπιάδα χαρακτηρίστηκε ως μία από τις πιο απαιτητικές που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα μιας και ο πρώτος χρυσός μαθητής -από το Ιράν- επέλυσε μόνο το 76% των θεμάτων» σχολιάζουν τα μέλη της εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος.

Αξίζει να αναφερθεί ότι μετά την ανακοίνωση αδυναμίας κάλυψης των εξόδων, λόγω της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας από το υπουργείο Παιδείας, το Ίδρυμα Ωνάση αναγνωρίζοντας τη σημασία της αποστολής ανέλαβε τα έξοδα μετάβασης και επιστροφής. Η προετοιμασία της αποστολής έγινε σε εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Οι μαθητές που εκπροσώπησαν τη χώρα μας στην Ολυμπιάδα επελέγησαν έπειτα από πολύ απαιτητικές εξετάσεις (σε τέσσερις φάσεις), που οργάνωσε η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος η οποία εδρεύει στον Βόλο.

Η επόμενη Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής θα διεξαχθεί στην Ινδία το Δεκέμβριο του 2016. «Ας ελπίσουμε ότι η οικονομική κατάσταση δεν θα επηρεάσει την εκπροσώπηση της χώρας μας» καταλήγουν τα μέλη της εταιρείας.

ΠΗΓΗ : ΤΟ ΒΗΜΑScience