Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΡΟΣ 1


The Milky Way glimmers over Indonesia. Photograph by Justin Ng, Your Shot.


Πολλοί που σκέφτονται να ‘ξεκινήσουν’’ ή ακόμα που ‘’ξεκίνησαν’’ τον δρόμο τους σε αυτόν τον μαγικό γεμάτο εκπλήξεις κόσμο της ερασιτεχνικής αστρονομίας , συνήθως είναι μπερδεμένοι σχετικά με τις επιλογές που  πρέπει να κάνουν κυρίως στον εξοπλισμό .

Αρχικά ας πούμε τι είναι αστρονομία: Είναι η επιστήμη που ερευνά όλα τα ουράνια σώματα.

Συνήθως οι αρχάριοι πιστεύουν ότι πρέπει να αγοράσουν υπερβολικά ακριβό εξοπλισμό για να έχουν ‘’επαφή’’ με τον Ουρανό. Αυτό δεν είναι καθόλου αλήθεια. Αρχικά δεν χρειάζονται τηλεσκόπια και κιάλια .Μεγάλα ακριβά τηλεσκόπια και στηρίξεις , δεν χρειάζονται σε έναν αρχάριο. 

Πριν την πρώτη παρατήρηση θα ήταν καλύτερα αν υπήρχε μια εξοικείωση με την αστρονομική ορολογία. Μπορούμε επίσης να βρούμε βιβλία και αστρονομικούς χάρτες στο διαδίκτυο .

 Ο εξοπλισμός που θα επιλέξει , ο αρχάριος παρατηρητής εξαρτάται από :
1.      Τα χρήματα που διαθέτει για την αγορά εξοπλισμού.
2.      Τον όγκο και το βάρος που μπορεί να διαχειριστεί (μεταφέρει).
3.      Το τι θέλει να παρατηρεί.
4.      Από που (κυρίως) θα κάνει παρατηρήσεις.

Ένα λόγος που οι αρχάριοι αστρονόμοι δεν ξέρουν τι να αγοράσουν , είναι γιατί θεωρούν ότι υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές. Επίσης κάτι που θα έπρεπε να αποφύγει όποιος θέλει να αγοράσει ‘’αληθινό’’ τηλεσκόπιο , το οποίο θα χρησιμοποιήσει για σοβαρή αστρονομική παρατήρηση είναι να  αγοράσει τηλεσκόπιο από μη αστρονομικά μαγαζιά. Η εξοικείωση με τους όρους που χρησιμοποιούνται (όπως: seeing, Ζενίθ, κατάλογοι Messier-NGC κλπ) θα βοηθήσουν σε σημαντικό βαθμό την κατανόηση χαρτών. Η γνώση των αστερισμών (δηλαδή το που βρίσκεται κάθε αστερισμός) βοηθά στην χειροκίνητη εύρεση αντικειμένων.

Τα αντικείμενα του νυχτερινού ουρανού χωρίζονται σε 2 κύριες κατηγορίες.

Αντικείμενα Βαθέως Ουρανού ή DSO (DeepSkyObjects) αυτά είναι αντικείμενα έξω από το Ηλιακό μας σύστημα όπως νεφελώματα  , γαλαξίες ,  αστρικά σμήνη.

Η άλλη κατηγορία είναι τα αντικείμενα του Ηλιακού μας Συστήματος δηλαδή η Σελήνη . ο Άρης , ο Δίας , ο Κρόνος κλπ. 

matheos77@gmail.com