Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2017

Όταν οι Γαλαξίες συγκρούονται – Το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Χάμπλ βλέπει τον IRAS 14348-1447




Αυτή η λεπτή ‘’μουτζούρα’’  μέσα στο βαθύ διάστημα είναι πολύ πιο ταραχώδης από ό, τι φαίνεται με την πρώτη ματιά . Γνωστή ως IRAS 14348-1447 - ένα όνομα που προέρχεται εν μέρει από εκείνο του το ανακάλυψε, τον Αστρονομικό Δορυφόρο Υπέρυθρων (Infrared Astronomical Satellite IRAS για συντομία) - αυτό το ουράνιο σώμα είναι στην πραγματικότητα ένας συνδυασμός δύο σπειροειδών γαλαξιών πλούσιων σε αέριο. Αυτό που ‘’καταδίκασε’’ αυτό το δίδυμο, είναι όταν πλησίασαν ο ένας τον άλλο πάρα πολύ κοντά στο παρελθόν. Στη συνέχεια η βαρύτητα προκάλεσε την αμοιβαία έλξη μεταξύ τους, και σιγά – σιγά , και καταστροφικά, συγχωνεύτηκαν σε ένα ενιαίο Γαλαξία. Η εικόνα λήφθηκε από την προηγμένη κάμερα του Hubble για Έρευνες (Hubble’s Advanced Camera for Surveys ACS).

Το IRAS 14348-1447 βρίσκεται πάνω από ένα δισεκατομμύριο έτη φωτός μακριά από εμάς. Είναι ένα δείγμα από τα πιο πλούσια σε φυσικό αέριο γνωστό σαν Υπερφωτεινός (ultraluminous) υπέρυθρος Γαλαξίας, μια κατηγορία κοσμικών αντικείμενων που λάμπουν χαρακτηριστικά - και απίστευτα - έντονα στο υπέρυθρο τμήμα του φάσματος. Σχεδόν το 95% της ενέργειας που εκπέμπεται από το IRAS 14348 έως 1447 είναι στο λεγόμενο ‘’μακρινό υπέρυθρο’’  (far-infrared)!

Η τεράστια ποσότητα των μοριακών νεφών εντός του IRAS 14348-1447 πυροδοτεί τις εκπομπές του, και υφίσταται μια σειρά δυναμικών διεργασιών καθώς αλληλοεπιδρά και κινείται κυκλικά. Αυτά οι ίδιοι οι  μηχανισμοί είναι υπεύθυνοι για τον ιδιοστροβιλισμό και  την  ''αιθέρια'' εμφάνιση του IRAS 14348-1447 , δημιουργώντας εξέχουσες ουρές και δέσμες (τούφες) που εκτείνονται μακριά από το κύριο σώμα του γαλαξία.



ΠΗΓΕΣ : ESA/Hubble & NASA
               scitechdaily.com
               en.wikipedia.org

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας
Για διορθώσεις ή συμπληρώματα: gikasd63@hotmail.com