Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

Trappist-1: Πόσος χρόνος χρειάζεται για να πάει κάποιος σε αυτό το Ηλιακό σύστημα με τους 7 γεώμορφους πλανήτες;



Η ανακάλυψη επτά γεώμορφων πλανητών στο μέγεθος της Γης γύρω από ένα κοντινό αστέρι, το αστρικό σύστημα Trappist-1, είναι σίγουρα συναρπαστικό νέο. Αλλά, πόσο χρόνο χρειάζεται για να επισκεφθούμε έναν από αυτούς τους δυνητικά όμοιους προς τη Γη εξωγήινους κόσμους;


Ο Trappist-1 είναι 39 έτη φωτός μακριά από τη Γη, ή περίπου 229 τρισεκατομμύρια μίλια (369 τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα). Θα χρειαστούν 39 χρόνια για να φτάσουμε στην τωρινή του θέση, εάν υποθέσουμε ότι  ταξιδεύουμε με την ταχύτητα του φωτός. Αλλά, δεν έχει ακόμα  κατασκευαστεί κανένα διαστημικό σκάφος που να ταξιδεύει με τέτοια ταχύτητα.

Και πραγματικά , οι άνθρωποι έχουν στείλει μερικά αρκετά γρήγορα οχήματα στο εξώτερο διάστημα. Με τη σημερινή τεχνολογία, πόσος χρόνος θα απαιτηθεί για να φτάσουμε στον αστέρα Trappist-1;



Χαρακτηριστικά από το σύστημα Trappist -1, συγκρινόμενα με τους βραχώδεις πλανήτες στο Ηλιακό μας σύστημα.

Εικόνα: NASA / JPL-Caltech

Δεδομένης της ταχύτητας ενός διαστημικού σκάφους, ο υπολογισμός του ποσού του χρόνου που θα χρειαζόταν για να ταξιδέψει ένα διαστημόπλοιο στην παρούσα θέση του Trappist-1 είναι απλός. Επειδή η ταχύτητα είναι ίση με την απόσταση διαιρούμενη με το χρόνο, ο συνολικός χρόνος ταξιδιού θα πρέπει να ισούται με την απόσταση από τον Trappist-1 (39 έτη φωτός) διαιρούμενος με την ταχύτητα ενός διαστημικού σκάφους.


Το διαστημόπλοιο Νέοι ορίζοντες

Νέοι Ορίζοντες, της NAΣA (New Horizons ) το γρηγορότερο διαστημικό σκάφος που εκτοξεύτηκε ποτέ, πέρασε κοντά από τον πλανήτη Πλούτωνα το 2015 και αυτή τη στιγμή ταξιδεύει έξω από το Ηλιακό μας σύστημα με ταχύτητα 14,31 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο, ή περίπου 32,000 μίλια την ώρα, σύμφωνα με τον σχετικό ιστότοπο που παρακολουθεί τις κινήσεις του διαστημοπλοίου. Με τη ταχύτητα αυτή, θα χρειαστούν περίπου 817.000 χρόνια για τον ανιχνευτή του Πλούτωνα να καλύψει την απόσταση των 39 ετών φωτός.

Το διαστημόπλοιο Ήρα

Το διαστημόπλοιο Ήρα (Juno) της NAΣA στην πραγματικότητα κινήθηκε γρηγορότερα από το διαστημόπλοιο Νέοι Ορίζοντες κατά τη διάρκεια της προσέγγισης του στον αέριο γίγαντα πλανήτη Δία το 2016. Με τη βοήθεια της βαρύτητας του Δία, η Ήρα κατάφερε να φτάσει σε κορυφαία ταχύτητα περίπου 165.000 μίλια/ώρα (265.000 χλμ/ώρα) σε σχέση με τη Γη, καθιστώντας το ως το ταχύτερο αντικείμενο που έφτιαξε ποτέ ο άνθρωπος [(αν και η αρχική ταχύτητα στους Νέους Ορίζοντες ήταν μεγαλύτερη από την ταχύτητα της Ήρας (Juno) μετά την εκτόξευση)].

Ακόμα και αν το διαστημόπλοιο Ήρα ταξίδευε συνεχώς με αυτή τη ταχύτητα – όχι απλά να πάρει μόνο μια ώθηση ταχύτητας καθ 'οδόν – ο χρόνος που θα χρειαζόταν το διαστημικό σκάφος για να φθάσει στη τρέχουσα θέση του Trappist-1 θα ήταν… 159.000 χρόνια.



Το διαστημόπλοιο Ταξιδευτής -1

Ταξιδευτής -1 (Voyager 1), το πιο μακρινό διαστημικό σκάφος της Γης, που άφησε το Ηλιακό μας σύστημα και εισήλθε στο διαστρικό διάστημα το 2012. Σύμφωνα με τη NAΣA, το σκάφος σήμερα απομακρύνεται επιταχυνόμενο με ταχύτητα 38.200 μίλια/ώρα. Για να ταξιδέψει το Voyager – 1, 39 έτη φωτός, έως το αστρικό σύστημα του αστέρα TRAPPIST-1, θα χρειαστούν 685.000 χρόνια.

Αλλά ο Voyager 1 δεν θα πάει σύντομα προς τα εκεί, ή καλύτερα δεν θα πάει καθόλου. Αντ 'αυτού, το διαστημικό σκάφος κατευθύνεται προς ένα διαφορετικό αστέρα, τον AC 79 3888, ο οποίος απέχει 1,6 έτη φωτός, και θα καλύψει την απόσταση αυτή σε περίπου 40.000 χρόνια (με τους υπολογισμός της NASA να λαμβάνουν υπόψη το γεγονός ότι το αστέρι αυτό κινείται, επίσης).

Το Διαστημικό λεωφορείο

Το διαστημικό λεωφορείο της NAΣA ταξίδεψε γύρω από τη Γη με μέγιστη ταχύτητα περίπου 17.500 μίλια/ώρα (28.160 χλμ/ώρα). Ένα διαστημόπλοιο που ταξιδεύει με αυτή την ταχύτητα θα χρειαστεί περίπου 1.500.000 χρόνια για να φτάσει στην τρέχουσα θέση του Trappist-1.

Έτσι, για μια επανδρωμένη αποστολή στο Ηλιακό συστήματος του Trappist-1, το διαστημικό λεωφορείο δεν ενδείκνυται σαν ένα…πρακτικό μέσο μεταφοράς.



Θεαματικές πρωτοβουλίες  

Ένα υπερταχές  διαστημικό σκάφος που θα μπορούσε να φθάσει τον Trappist-1 σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα εμπεριέχεται σε μια διαστρική αποστολή που οραματίστηκε ο Στήβεν Χώκινγκ  σε ένα πρόγραμμα του με τίτλο : Breakthrough Starshot initiative  

Οι μικροσκοπικοί αυτοκινούμενοι ανιχνευτές λέιζερ του Χώκινγκ,  θα μπορούσαν θεωρητικά να πετύχουν ταχύτητες μεγαλύτερες από το 20 τοις εκατό της ταχύτητας του φωτός, ή 134 εκατομμύρια μίλια/ώρα (216.000.000 χλμ/ώρα). Αυτό είναι περίπου 4.000 φορές πιο γρήγορα από το ρεκόρ ταχύτητας της διαστημοσυσκευής Νέοι Ορίζοντες της NAΣA! Ένα τόσο γρήγορο διαστημικό σκάφος, θα μπορούσε να διανύσει την ζητούμενη απόσταση των 39 ετών φωτός σε λιγότερο από 200 χρόνια. Αλλά η θεωρία αυτή δεν έχει ακόμα …εκτοξευτεί.   

 Καλλιτεχνική αναπαράσταση ενός πλανήτη στο σύστημα Trappist-1.
Εικόνα: ESO / M. Kornmesser / spaceengine.org

Με τη σημερινή τεχνολογία, δεν υπάρχει κανένας τρόπος οποιοσδήποτε άνθρωπος να καταφέρει να φτάσει στο αστρικό σύστημα του TRAPPIST-1 κατά τη διάρκεια της ζωής του, ή έστω στη διάρκεια μιας ανθρώπινης ζωής γενικά. Σε σχετική συζήτηση για την νέα αυτή ανακάλυψη σε συνέντευξη τύπου που έγινε στις 22 Φλεβάρη, αξιωματούχοι της NAΣA πρότειναν ότι θα ήταν πιθανόν να χρειαστούν τουλάχιστον 800.000 χρόνια για να φτάσουμε στο αστρικό σύστημα του Trappist-1.

Γι 'αυτό μην αρχίσετε από τώρα να κάνετε οποιαδήποτε ¨διαστρικά¨ σχέδια διακοπών…


Από: Hanneke Weitering

Σημείωση συντάκτη: Αυτό το άρθρο έχει ενημερωθεί για να διευκρινίσει τον υπολογισμό της NAΣA για το πότε το Voyager -1 θα περάσει κοντά από το αστέρι AC 79 3888,   συνυπολογίζοντας τη κίνηση του άστρου. Οι υπολογισμοί μας περιγράφουν το χρόνο που χρειαζόμαστε για να ταξιδέψουμε 39 έτη φωτός, έως την τρέχουσα θέση του Trappist-1 .

Για επικοινωνία στείλτε e-mail στην Hanneke Weitering στη ηλ. Διεύθυνση: hweitering@space.com ή ακολουθήστε στο @hannekescience.  


ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΙ ΙΣΤΟΤΟΠΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΘΟΓΡΑΦΟ

·         Warp Speed Will Kill You



Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε γράμματα)
         

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
Για διορθώσεις, απορίες, ή συμπληρώματα γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com