Τρίτη 2 Μαΐου 2017

Συμπαντική ομορφιά !

7 Από τους πιο υπέροχους γαλαξίες που έχουμε δει ποτέ

Αυτό το ουράνιο …τριαντάφυλλο είναι στην πραγματικότητα φτιαγμένο από δύο γαλαξίες, τον UGC 1810 και τον UGC 1813. Ο UGC 1810 είναι ο γαλαξίας που βρίσκεται στην κορυφή, ενώ ο UGC 1813 είναι ο ασυνήθιστα διαμορφωμένος «μίσχος» στο κάτω μέρος. Βαρυτικές δυνάμεις ¨τράβηξαν¨ τους δύο αυτούς γαλαξίες μαζί, οι οποίοι σχημάτισαν αυτό το καταπληκτικό αντικείμενο


Εικόνα: NASA

Το αντικείμενο NGC 4038 ή όπως ονομάζεται και αλλιώς η ¨Κεραία¨ είναι ένα πανέμορφο …χάος που αποτελείται από δύο σπειροειδείς γαλαξίες. Μπορείτε να δείτε τα απομεινάρια ενός γαλαξία στο πάνω αριστερό μέρος της εικόνας , και το άλλο στο κάτω μέρος της εικόνας.

Εικόνα: NASA

Αν και μπορεί να μοιάζει με δύο γαλαξίες, το αντικείμενο του Χόαγκ (Hoags Object) είναι ένας γαλαξίας του ενός δακτυλίου. Είναι ένας από τους πιο σπάνιους τύπους γαλαξιών που έχουν ανακαλύψει οι επιστήμονες.

Εικόνα: NASA

Είναι εύκολο να καταλάβει κάποιος γιατί αυτός ο γαλαξίας ονομάζεται Γαλαξίας… Σομπρέρο. Ο γαλαξίας έχει διάμετρο περίπου 50.000 έτη φωτός και έχει μόλις το 30% το μέγεθος του γαλαξία μας. Η μεγάλη διόγκωση (bulge) που βλέπετε στο μέσον του γαλαξία θεωρείται ότι περιέχει μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα.

Εικόνα: NASA

Αυτός είναι ο …¨μαυρομάτης¨ γαλαξίας  ή αλλιώς M64. Αυτός ο πανέμορφος γαλαξίας έχει ένα παράξενο δακτύλιο αερίου και αστέρων που περιστρέφεται προς την αντίθετη κατεύθυνση καθώς η περισσότερη ποσότητα ύλης από ολόκληρο το γαλαξία είναι πιο κοντά στο κέντρο του. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό το ασυνήθιστο φαινόμενο μπορεί να είναι αποτέλεσμα σύγκρουσης με έναν άλλο γαλαξία.

Εικόνα: NASA

Ο Γαλαξίας Κάρτγουιλ (Cartwheel Galaxy) μπορεί να είναι ένας από τους πιο ξεχωριστούς γαλαξίες που γνωρίζουμε. Το περίπλοκο σχήμα του είναι το αποτέλεσμα μιας μετωπικής σύγκρουσης που προκάλεσε την βίαιη εξάπλωση σκόνης και αερίου, καθώς  και το σχηματισμό του εξωτερικού δακτυλίου.

Εικόνα: NASA

Ο Μεγάλος Σπειροειδής Γαλαξίας, γνωστός επίσης και ως NGC 1232, είναι διπλάσιος από τον δικό μας επίσης σπειροειδή γαλαξία. Αυτή η σύνθετη εικόνα επισημαίνει τα παλαιότερα αστέρια με κόκκινο χρώμα κοντά στο κέντρο, και τα νεαρότερα  αστέρια με μπλε χρώμα ανάμεσα στους σπειροειδείς βραχίονες. Αυτό το όμορφο ουράνιο σώμα απέχει 100 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά μας.

Εικόνα: NASA


Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε γράμματα)
         
Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
Για διορθώσεις, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com