Παρασκευή 26 Μαΐου 2017

Εικόνες ενός… Γίγαντα

Η Διαστημοσυσκευή Ήρα (Juno) μας στέλνει πίσω στη Γη τις πρώτες κοντινές εικόνες του Δία

 
Το Τζούνο έχει φωτογραφίσει τις πρώτες κοντινές εικόνες του αέριου γίγαντα πλανήτη Δία, οι οποίες μας δείχνουν έναν εκπληκτικό Ιωβιανό κόσμο (Jovian world) γεμάτο χαοτικές καταιγίδες. Οι εικόνες δείχνουν κυκλώνες με διάμετρο μεγαλύτερη από 870 μίλια (1,400 χλμ.) που περιστρέφονται πάνω από το βόρειο και νότιο πόλο του Δία.

Το Τζούνο μπήκε στην τροχιά του Δία τον Ιούλιο με στόχο να δει μέσα από τη συννεφιασμένη ατμόσφαιρα του πλανήτη, και να δώσει πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο σχηματίστηκε. Η αξίας 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων διαστημοσυσκευή επιβίωσε από ένα ταξίδι έξι ετών, διανύοντας απόσταση 2,8 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων, και τώρα περιστρέφεται γύρω από τους πόλους του πλανήτη.

Δύο εργασίες από το περιοδικό και ιστότοπο Science Today περιγράφουν λεπτομερώς τις εικόνες αυτές, και παρουσιάζουν την χαοτική ατμόσφαιρα του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων των τεράστιων κυκλώνων, των καταιγίδων που χαράσσονται από κεραυνούς, καθώς και των ποταμών αμμωνίας.

"Χοροπηδούσαμε όλοι πάνω κάτω από ενθουσιασμό όταν πήραμε τις εικόνες. Πρέπει να είστε υπομονετικοί, αλλά οι ανταμοιβές είναι φανταστικές. "
- Fran Bagenal, Πλανητικός Φυσικός, από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο


Ρίξτε μια ματιά παρακάτω σε μερικές από τις εικόνες που συνέλαβε ο φακός  του Τζούνο:


Μια φωτογράφιση 53 ημερών με την τεχνική του συστήματος φωτογραφικής αποτύπωσης τεχνικών έργων μεγάλης διάρκειας (timelapse), από το ταξίδι του Τζούνο.
Φωτογραφία:NASA / SWRI / MSSS / Gerald Eichstädt / Seán Doran



Λεπτομέρεια της βόρειας πολικής περιοχής του Δία.
Φωτογραφία: MSSS / SwRI / JPL-Caltech / NASA


Ο νότιος πόλος του Δία όπως φαίνεται από το Τζούνο σε υψόμετρο 32.000 μίλια (52.000 χιλιόμετρα).
Φωτογραφία: NASA / JPL-Caltech / SwRI / MSSS / Betsy Asher Hall / Gervasio Robles

Καθώς η διαστημοσυσκευή  Τζούνο συνεχίζει να βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Δία, θα στέλνει στη Γη τις πιο εκπληκτικές εικόνες, μέχρι τότε….προσευχόμαστε.


Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε γράμματα)
         
Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.