Κυριακή 4 Ιουνίου 2017

10.000 Γαλαξίες σε μία εικόνα.

Αυτή η εκπληκτική φωτογραφική λήψη 10.000  Γαλαξιών, είναι η πιο υπέροχη απεικόνιση μακρινών κόσμων που έχει ληφθεί ποτέ από το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Χάμπλ ! 

Η NAΣA την αποκαλεί την πιο συναρπαστική και τη πιο περιεκτική εικόνα που έχει φωτογραφήσει ποτέ το διαστημικό τηλεσκόπιο Χάμπλ [Hubble (HST)]. Σίγουρα θα πρέπει να είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές που έχουν ληφθεί από τότε που τέθηκε σε τροχιά από το αμερικανικό Διαστημικό Λεωφορείο Ντισκάβερι τον Απρίλιο του 1990.

Αλλά αυτή η εικόνα, αυτή  η αξιοθαύμαστη ανταμοιβή μιας νέας μελέτης γνωστής ως Υπεριώδης κάλυψη [(ή σάρωση στο Υπεριώδες φάσμα-Ultraviolet Coverage (UC)] του τμήματος εξαιρετικά βαθέως πεδίου του ΔΤ Χάμπλ (Hubbles Ultra Deep Field), είναι κάτι περισσότερο από εκπληκτική. Μπορεί επίσης να συμπληρώσει μερικά κενά στη γνώση μας για το πώς σχηματίζονται οι διαφορετικοί τύποι αστέρων.


Προηγούμενες καταγραφές από το τμήμα εξαιρετικά βαθέως πεδίου του ΔΤ Χάμπλ, έδειξαν κυματομορφές φωτός από το εγγύς υπέρυθρο, το ορατό, καθώς και το εξαιρετικά υπεριώδες (UV). Αλλά το πλησίον στο υπεριώδες φως δεν αποκαλύφθηκε σχεδόν εξίσου καλά. Όταν ενισχύετε το υπεριώδες φως, δημιουργείτε …φανταστική θέα.


Αυτή η εικόνα του ΔΤ Χάμπλ  δείχνει περισσότερους από 10.000 Γαλαξίες, χάρις στην Υπεριώδη κάλυψη (UC) της αποστολής εξαιρετικά βαθέως πεδίου του ΔΤ Χάμπλ.

Και τι απίστευτο θέαμα! Μια νέα εικόνα, μια ¨ψευδοχρωματική¨ σύνθεση από φωτογραφικές λήψεις που αλιεύθηκαν καθ΄ όλη τη διάρκεια των 841 τροχιών του ΔΤ Χάμπλ  μεταξύ 2003 και 2012, όπου απεικονίζονται περίπου 10.000 Γαλαξίες σε μια τεράστια ποικιλία μεγεθών και σχημάτων.

Ο αστρονόμος Phil Plait έγραψε στο περιοδικό και ιστότοπο Slate. "Οι γαλαξίες μας παρουσιάζονται με κάθε καταπληκτικό σχήμα και μέγεθος. Μερικοί είναι τα ¨στραπατσαρισμένα θηράματα¨, κάποιων κοσμικών συγκρούσεων με άλλους Γαλαξίες. Η Κοινή τους βαρύτητά τους έλκει με τέτοιο τρόπο που να σχηματίζουν περίεργα σχήματα σαν μια τεράστια …καραμέλα που εκτείνεται σε μήκος τετράκις εκατομμυρίων χιλιομέτρων. Πολλοί από αυτούς τους Γαλαξίες είναι πολύ μπλε, σημάδι έντονου σχηματισμό αστεριών, ενώ άλλοι είναι εξαιρετικά κόκκινοι, που είναι ίσως πολύ μακρινοί Γαλαξίες ,που το φως τους χρειάζεται πολύ περισσότερο χρόνο για να φτάσει σε μας. Οι περισσότεροι από τους πολύ κόκκινους Γαλαξίες φαίνονται σαν μικρές κουκκίδες, ένα άλλο σημάδι της μεγάλης απόστασης τους. "

Παίρνοντας την ονομασία του από τον αστρονόμο  Έντγουιν Χαμπλ, το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble είναι μια πορεία της NAΣA και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος [European Space Agency (ESA)]. Εκτοξεύτηκε το 1990 και από τότε μας έχει κυριολεκτικά συγκλονίσει, με το εξαιρετικό επιστημονικό του έργο.