Σελίδες

Μπορείτε να μας δείτε και εδώ

Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017

Η βόρεια καταιγίδα του πλανήτη Δία δημιουργεί ένα υπέροχο θέαμα

Ερασιτέχνες επιστήμονες* επεξεργάστηκαν μια εικόνα που λήφθηκε από την διαστημοσυσκευή Juno, (Ήρα), και η οποία αποκαλύπτει την πραγματικά χαοτική κατάσταση στα νέφη του πλανήτη Δία.   

Αυτή η εικόνα λήφθηκε με τη φωτογραφική συσκευή JunoCam στις 10 Ιουλίου του 2017. Εικόνα από: NASA / JPL-Caltech / SwRI / MSSS / G. Eichstädt / S. Ντόραν

Η καταιγίδα αυτή βρίσκεται στο βόρειο πόλο του πλανήτη Δία και η διαστημοσυσκευή Juno κατάφερε να ¨πάρει¨ αυτή την εικόνα κατά τη διάρκεια της έβδομης περιφοράς της γύρω από τον αέριο γίγαντα (perijove). Οι ερασιτέχνες επιστήμονες, Gerald Eichstädt και Seán Doran, επεξεργάστηκαν από τότε την αρχική εικόνα για να τονίσουν το χάος που συμβαίνει στα σύννεφα αυτού του μεγαλοπρεπή γίγαντα πλανήτη – Jovian planet .

Εικόνα: ΝASA Jet Propullsion Laboratory

Η καταιγίδα, που ονομάζεται ¨Βορειότερη Εύκρατη Ερυθρά Κηλίδα 1 (NN-LRS-1)¨, [(North North Temperate Little Red Spot 1 (NN-LRS-1)], είναι μια παλιά, αντικυκλωνική, σε σχήμα ελλειψοειδές θύελλα που βρίσκεται στη νότια περιοχή του βόρειου πόλου του Δία. Σαν Αντικυκλώνα λογίζεται το καιρικό φαινόμενο, όπου οι άνεμοι γύρω από μια καταιγίδα κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση από εκείνη της ροής της καταιγίδας, γύρω από μια περιοχή χαμηλής πίεσης. Αυτή λοιπόν η αντικυκλωνική ωοειδής καταιγίδα είναι ο τρίτη μεγαλύτερη στον πλανήτη με διάμετρο περίπου 6.000 χιλιόμετρα (3.700 μίλια), το οποίο είναι σχεδόν το ήμισυ του μεγέθους της Γης.

Όχι μόνο αυτή η θύελλα είναι τεράστια, αλλά πιθανόν να μαίνεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Οι αστρονόμοι παρατήρησαν για πρώτη φορά αυτό το ¨χαοτικό¨ χαρακτηριστικό το 1993, αλλά όμως θα μπορούσε να είναι πολύ παλαιότερο. Ωστόσο, δεν ήταν σε θέση να απεικονίσουν το φαινόμενο αυτό με όλες του τις λεπτομέρειες όπως την απέδωσε η φωτογραφική συσκευή JunoCam. Αυτή η εικόνα έχει επίσης περιστραφεί, οπότε ο ισημερινός του Δία βρίσκεται στην κορυφή της εικόνας.

H Ήρα κατασκοπεύει τον Δία

Το διαστημόπλοιο Juno ¨πήρε¨ αυτή την εικόνα στις 10 Ιουλίου του 2017 στις 2:42 π.μ. GMT, ενώ ολοκλήρωνε την έβδομη περιφορά του γύρω από τον Δία. Σε αυτό το σημείο, το διαστημόπλοιο ήταν 11.444 χιλιόμετρα (7.111 μίλια) πάνω από τις κορυφές των νεφών. Στην πλησιέστερη προσέγγισή του, η διαστημοσυσκευή Juno μπορεί να φτάσει σε απόσταση 4.200 χιλιόμετρων (2.600 μίλιων).

Δείτε στο διαδίκτυο τις αυθεντικές εικόνες του Δία από την συσκευή JunoCam  



*Citizen scientists= ‘Ορός για όσους ασχολούνται ερασιτεχνικά -μη επαγγελματικά - με την επιστήμη.


Από τον Lee Cavendish

Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε γράμματα)
         
Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
Για διορθώσεις, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.