Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2017

Μάκρυνα μηνύματα από έναν άλλο κόσμο ;



Οι επιστήμονες που ασχολούνται με τον εντοπισμό εξωγήινης ζωής στο αχανές Σύμπαν, εντόπισαν 15 ράδιο-σήματα που έρχονται από ένα Γαλαξία, που βρίσκεται 2,4 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά.

Το Breakthrough Listen, ένα διεθνές συνεργατικό πρόγραμμα για την αναζήτηση σημάτων από εξωγήινους πολιτισμούς, χρησιμοποίησε τα υψηλής ακρίβειας όργανα του για να εξετάσει ένα μοναδικό αστρονομικό γεγονός. Την Ταχεία Ριπή Ραδιοκυμάτων (FRB fast radio burst) 121102.

Τα FRB (ΤΡΡ) είναι σύντομες και εξαιρετικά ενεργητικές, παλμικές εκπομπές ραδιοκυμάτων των οποίων η μυστηριώδης προέλευση έχει προκαλέσει σύγχυση στους επιστήμονες τα τελευταία δύο χρόνια. Το FRB 121102 είναι ακόμα πιο ξεχωριστό, καθώς είναι το μόνο που επαναλαμβάνεται. Αυτό το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του επέτρεψε στους επιστήμονες να μελετήσουν με περισσότερη σαφήνεια την πηγή αυτή, με το πρόγραμμα Breakthrough Listen να ανιχνεύει 15 παλμούς υψηλής συχνότητας κατά τη διάρκεια μόλις δύο 30λεπτων σαρώσεων αυτού του αντικειμένου στον ουρανό. Αυτό δείχνει ότι βρίσκεται σε μια ενεργό κατάσταση.

 Καλλιτεχνική απεικόνιση FRB's 

 
"Οι ριπές (ή οι εκρήξεις) από την πηγή αυτή δεν έχουν παρατηρηθεί ποτέ στο παρελθόν με τόσο μεγάλη συχνότητα", ανέφερε σε δήλωσή του ο Andrew Siemion, διευθυντής του ερευνητικού κέντρου Berkeley SETI και του προγράμματος Breakthrough Listen.

Το πρόγραμμα χρησιμοποίησε το τηλεσκόπιο Green Bank, το οποίο είναι ικανό να καταγράφει αρκετές συχνότητες εύρους ζώνης τάξεως Γιγάκυκλων (gigahertz) κάθε φορά. Αυτό επέτρεψε στην ομάδα να εντοπίσει την εκπομπή σε υψηλότερες συχνότητες. Κατά τη διάρκεια των πέντε ωρών παρατηρήσεων, συλλέχθηκαν 400 Τεραμπάιτ (terabyte) δεδομένων, τα οποία η ομάδα στοιχειοθετεί, επεξεργάζεται και αξιολογεί.

Το τηλεσκόπιο Green Bank στη Δυτική Βιρτζίνια των ΗΠΑ.


"Εκτός από την επιβεβαίωση ότι η πηγή βρίσκεται σε μια νέα ενεργή κατάσταση, η υψηλή ανάλυση των δεδομένων που αποκτήθηκαν από το όργανο Listen θα επιτρέψει τη μέτρηση των ιδιοτήτων αυτών των μυστηριωδών εκρήξεων με μεγαλύτερη ακρίβεια από ότι εχει γίνει ποτέ στο παρελθόν", δήλωσε ο μεταδιδακτορικός ερευνητής του Listen Vishal Gajjar, ο οποίος ανακάλυψε την αυξημένη αυτή δραστηριότητα.



Η πιο πιθανή εξήγηση για τα FRB είναι ότι πρόκειται για στιγμιαία, εφήμερα αν θέλετε γεγονότα. Συγκρούσεις αστέρων νετρονίων, Υπερ-υπερκαινοφανείς (hypernovas) ή άλλες κολοσσιαίων διαστάσεων εκρήξεις μπορούν να εξηγήσουν αυτή την αιφνίδια, ισχυρή και εξαιρετικά σύντομη εκπομπή πηγών ραδιοκυμάτων. Αλλά μια επαναλαμβανόμενη πηγή όπως το FRB 121102 απαιτεί μια διαφορετική εξήγηση. Αφού η προέλευσή του εντοπίστηκε σε έναν ¨ακανόνιστο¨ γαλαξία (irregular galaxy), 2,4 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά, οι ερευνητές κατάφεραν να ξεδιαλύνουν το μυστήριο λίγο περισσότερο.

Ο ξενιστής γαλαξίας του FRB 121102 είναι μικρός, μόνο το ένα πέμπτο της διαμέτρου του Γαλαξία μας, αλλά παράγει αστέρια με απίστευτο ρυθμό. Το σήμα προέρχεται από ένα μεγάλο αστρικό ¨μαιευτήριο¨, έτσι που οι ερευνητές πρότειναν σαν πιθανή προέλευση του φαινομένου αυτού ένα ¨Μάγναστρο¨ ένα εξαιρετικά ισχυρό άστρο νετρονίων με πολύ ισχυρό μαγνητικό πεδίο.



Οι ερευνητές ωστόσο έχουν προτείνει ακόμη πιο φανταστικές ερμηνείες. Η ιδέα που κυκλοφορεί πιο συχνά είναι αυτή που ισχυρίζεται ότι πρόκειται για εξωγήινους παλμούς ακτίνων λέιζερ που χρησιμοποιούνται για την πρόωση διαστημόπλοιων, παρόμοια με τον τρόπο με τον οποίο η Breakthrough Starshot σκοπεύει να στείλει μία μικροσκοπική ερευνητική διαστημοσυσκευή στον αστέρα Εγγύτατου του Κενταύρου (Proxima Centauri).

Ας δούμε λοιπόν την προοπτική που υπάρχει για το πόσο ισχυρή είναι αυτή η πηγή. Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις, κάθε παλμός από την πηγή αυτή φωτοβολεί τόσο πολύ που αυξάνει τη συνολική φωτεινότητα του γαλαξία – ξενιστή, που συγκρίνεται με ορισμένα Κβάζαρ, τα οποία είναι μερικά από τα φωτεινότερα αντικείμενα του σύμπαντος. Αν οι εξωγήινοι ήταν πίσω από αυτό, θα πρέπει να προωθούν με κόλαση ισχύος ένα διαστημόπλοιο, πράγμα που σημαίνει ότι αδιαφορούν πλήρως για οποιαδήποτε ενδεχόμενη σπατάλη ενέργειας. Κάθε φωτόνιο που παίρνουμε από την "εξωγήινη αυτή πηγή" θα μπορούσε απλά να ήταν ένα φωτόνιο που έχασε το στόχο του.

Εξωγήινοι ή όχι, το FRB 121102 εξακολουθεί να μας εκπλήσσει. Πολλές ομάδες σε όλο τον κόσμο είναι αποφασισμένες να επεξεργαστούν τα παρεχόμενα δεδομένα για να προσδιορίσουν με ακρίβεια για το τι κρύβεται πίσω από αυτό το κοσμικό μυστήριο, ελπίζοντας ότι σύντομα θα το ανακαλύψουν.



Η Αρθρογραφία μας σχετικά με τα FRBs :



Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε γράμματα)
         
Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

Από την ομάδα : @Aratosastronomy