Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017

Κρόνος: Οι θεαματικότερες εικόνες του άρχοντα των δακτυλιδιών.




Η NASA επέλεξε τις 100 καλύτερες εικόνες του Κρόνου από την αποστολή Κασσίνι - εδώ θα δούμε μερικές από τις καλύτερες.


Μετά από 13 χρόνια τροχιάς γύρω από τον αέριο γίγαντα πλανήτη Κρόνο και τα φεγγάρια του, η διαστημοσυσκευή της NASA Κασσίνι με μέγεθος λεωφορείου  είναι τώρα πια ένα αραιός ραδιενεργός ατμός στα στροβιλιζόμενα νέφη του πλανήτη.





Οι επικεφαλής του διαστημικού οργανισμού γνώριζαν ότι κάποτε θα έρθει αυτή η μέρα από το 2010, όταν αποφάσισαν να εκκενώσουν τις δεξαμενές του Κασσίνι για να συνεχίσουν να εξερευνούν όσο το δυνατόν περισσότερο τον αέριο γίγαντα πλανήτη Κρόνο.



Έτσι, χωρίς πλέον να μπορούν να ελέγχουν την διαστημοσυσκευή, σκέφτηκαν, ότι το Κασσίνι έπρεπε να καταστραφεί μέσα από μια πλήρως ελεγχόμενη διαδικασία, για όσο υπήρχε ο απαραίτητος χρόνος πριν η διαστημοσυσκευή ¨στερέψει¨από καύσιμα. Αυτό θα εμπόδιζε τη ακούσια συντριβή του στα παγωμένα φεγγάρια του Κρόνου Εγκέλαδο και Τιτάνα , - οι οποίοι κρύβουν μέσα τους τεράστιους, και υφάλμυρους, ωκεανούς, πράγμα που μπορεί να σημαίνει ότι είναι οικοσύστημα για την ύπαρξη εξωγήινης ζωής, και όπου υπάρχει νερό όπως το γνωρίζουμε μπορεί να υπάρχει και ζωή όπως την γνωρίζουμε – μιας και το Κασσίνι έφυγε από το Γη το 1997 μολυσμένο με μικρές ποσότητες βακτηριδίων.



Για να τιμήσουν τις περισσότερες από τις 453.000 φωτογραφίες που πήρε το Κασσίνι  από  τον Κρόνο, τους δακτυλίους, τα φεγγάρια και άλλα αντικείμενα, συνεργάστηκαν αρκετές υπηρεσίες της NASA για να επιλέξουν τις 100 καλύτερες εικόνες. Έτσι προέκυψε ένα ηλεκτρονικό βιβλίο (ebook) 110 σελίδων, με τίτλο "Το σύστημα του Κρόνου μέσα από τα μάτια του Κασσίνι" (The Saturn System Through the Eyes of Cassini), το οποίο είναι ελεύθερο να μεταμορφωθεί να ¨κατεβεί¨ όπως λέμε,  για iBooks, Kindles και άλλους αναγνώστες ηλεκτρονικών βιβλίων σε μορφή PDF.



Η NASA δήλωσε σε δελτίο τύπου: "Ενώ αυτές οι εικόνες αντιπροσωπεύουν την κορυφή του παγόβουνου - κάθε μια λέει και μια ιστορία για τον Κρόνο και τα μυστήρια φεγγάρια του - η ελπίδα μας είναι ότι η αποστολή θα εμπνεύσει μελλοντικούς καλλιτέχνες και εξερευνητές. Η καθαρή ομορφιά αυτών των εικόνων ξεπερνιέται μόνο από την επιστήμη και τις ανακαλύψεις που εκείνες αντιπροσωπεύουν".



Ο επικεφαλής πλανητικής επιστήμης της NASA Jim Green, δήλωσε για την πρόοδο σχετικά με τη συλλογή φωτογραφιών.



"Αυτό το βιβλίο είναι το πρώτο κεφάλαιο αυτού που προβλέπω ότι θα είναι η μεγαλύτερη ιστορία που έχει ειπωθεί ποτέ: Πώς οι άνθρωποι έφτασαν στα αστέρια και ανακάλυψαν ζωή πέρα από τη Γη".



Εδώ είναι μια μικρή συλλογή από τις καλύτερες εικόνες του πλανήτη Κρόνου και τι αυτές  αποκαλύπτουν.


 Το βιβλίο αυτό περιέχει πανέμορφες εικόνες του Κρόνου. Η εικόνα αυτή δείχνει τον Βόρειο Πόλο του πλανήτη και την μυστηριώδη εξαγωνική ¨κιτρινομπλέ¨ καταιγίδα, η οποία είναι τόσο μεγάλη ώστε να χωράει μέσα της πολλούς πλανήτες όπως η Γη μας!

The book includes beautiful views of Saturn. This image shows the planet's north pole and its hexagonal blue-yellow storm, which is big enough to fit several Earths inside.Άποψη του Βόρειου Πόλου του Κρόνου και των δακτυλίων του φωτογραφημένη στις 10 Οκτωβρίου του 2013, από τη Διαστημοσυσκευή Κασσίνι .NASA/JPL-Caltech/SSI/Cornell

Το Κασσίνι συνέλαβε αυτή την υπέροχη εικόνα του Κρόνου καθώς περνούσε από την σκιά του.

Cassini snapped this photo of Saturn while passing through the planet's shadow.
Μια εικόνα οπίσθιου φωτισμού (baclit foto) του Κρόνου και των δορυφόρων του, φωτογραφημένη από το Κασσίνι στις 19 Ιουλίου του 2013. NASA/JPL-Caltech/SSI

Εδώ ο Κρόνος φαίνεται να...επιπλέει. Στην πραγματικότητα ο αέριος αυτός γίγαντας πλανήτης έχει τόσο μικρή πυκνότητα, (<1 ppm που είναι του γλυκού νερού,και 1,025 ppm που είναι του θαλάσσιου νερού) είναι δηλαδή τόσο αραιός, που επιπλέει στα νερά ενός Ωκεανού... Aν βεβαίως μπορεί να βρεθεί ένας τόσος μεγάλος Ωκεανός ! 

Here Saturn appears to float. In fact, the planet is so gaseous it'd float on water (if there was an ocean big enough).
"The Saturn System Through the Eyes of Cassini"; NASA PSD; NASA/JPL-Caltech; NASA LPI ¨Το σύστημα δακτυλίων και δορυφόρων του Κρόνου μέσα από τα μάτια του Κασίνι¨

  Φωτογραφίες στο εγγύς υπέρυθρο φάσμα αποκαλύπτουν τον Κρόνο σε ένα εντελώς διαφορετικό φως. (Η Εικόνα είναι χρωματισμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να τονίζονται οι διαφορετικές κυματομορφές).Near-infrared photos revealed Saturn in a whole different light. (This image is colorized to highlight different wavelengths.)

Το κορυφαίο αντικείμενο της αποστολής Κασσίνι ήταν ο Εγκέλαδος. Ένας μικρός δορυφόρος με επιφανειακό φλοιό από πάγο ο οποίος κρύβει μέσα του έναν τεράστιο Ωκεανό που πιθανόν εκεί να δημιουργηθεί, ή να υπάρχει σε εξέλιξη ζωή όπως την ξέρουμε. Η αποφυγή μόλυνσης λοιπόν του κόσμου αυτού από την ανθρώπινη παρέμβαση μέσω της λανθασμένης καταστροφής του Κασσίνι, οδήγησε την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα να αποφασίσει να καταστρέψει τη διαστημοσυσκευή ρίχνοντάς τη μέσα στο Κρόνο, αποτρέποντας με αυτό το τρόπο μια πιθανή Γενοκτονία.  

The star of the Cassini mission was Enceladus: a small, ice-encrusted moon that hides an ocean.
NAS/JPL-Caltech

Εδώ βλέπουμε το Κασσίνι να πετά μέσα από τους πίδακες αερίων που προέρχονται από τους Ωκεανούς του Εγκέλαδου, οι οποίοι εκτοξεύονται με ορμή από τον Νότιο πόλο του δορυφόρου. Η διαστημοσυσκευή ¨γεύτηκε¨τους ατμούς από τα διαστημικά αυτά συντριβάνια (αποτέλεσμα του φαινομένου των λεγόμενων ¨Παγοηφαιστείων¨), αποκαλύπτοντας ότι οι ωκεανοί που υπάρχουν κάτω από τον παγωμένο φλοιό του Εγκέλαδου είναι ζεστοί, και πιθανόν να φιλοξενούν εγωγηινους μικροβιακούς οργανισμούς

Ο Τιτάνας, ο μεγαλύτερος δορυφόρος του Κρόνου (αριστερά στην φωτογραφία), έχει το μέγεθος του πλανήτη Έρμη. Το Κασσίνι χρησιμοποίησε την βαρύτητα του δορυφόρου (βαρυτική σφενδόνη) για να αλλάξει την τροχιά του, έτσι ώστε να επισκεφτεί και άλλα ενδιαφέροντα αντικείμενα από τον Κρόνο  

Titan, Saturn's largest moon (left), is the size of planet Mercury. Cassini used its gravity to change its orbit and visit targets of interest.
Στην εικόνα βλέπουμε 4 δορυφόρους κοντά στον Κρόνο (στα δεξιά της εικόνας), συμπεριλαμβανομένου και του Τιτάνα, ο οποίος είναι και ο μεγαλύτερος που απεικονίζεται στην εικόνα.NASA/JPL/Space Science Institute

Η εντυπωσιακή αυτή εικόνα δείχνει τον Τιτάνα να βρίσκεται μπροστά από τον Κρόνο.

Στην εικόνα βλέπουμε την Ρέα τον δεύτερο σε μέγεθος δορυφόρο του Κρόνου να επισκιάζει τον Τιτάνα.

Η ατμόσφαιρα του Τιτάνα έχει πυκνότητα διπλάσια από αυτή της Γης. Ο δορυφόρος αυτός έχει νέφη, καιρικές συνθήκες, ακόμα και λίμνες. Το Κασσίνι, το 2009, ¨συνέλαβε¨αυτή την λάμψη που είναι αποτέλεσμα της αντανάκλασης του Ηλιακού φωτός πάνω στην επιφάνεια της μεγαλύτερης λίμνης του Τιτάνα.

Εικόνες στο εγγύς υπέρυθρο φάσμα διασχίζουν την ομιχλώδη ατμόσφαιρα και τα νέφη του Τιτάνα αποκαλύπτοντας την πολυσύνθετη επιφάνειά του.

Τον Ιανουάριο του 2004, το Κασίνι απελευθέρωσε  το συνοδευτικό σκάφος Χόιχενς - ένα Ευρωπαϊκής κατασκευής σκάφος προσεδάφισης- πάνω στον Τιτάνα, οδηγώντας την ανθρωπότητα στην κατάκτηση της πρώτης προσεδάφισης σε έναν εξωγήινο δορυφόρο.

Η ¨Θάλασσα της Λιγείας¨ (Ligeia Mare) είναι η μεγαλύτερη λίμνη του Τιτάνα. Η σύνθεσή της είναι κυρίως Υδρογονάνθρακες όπως το Αιθάνιο και το Μεθάνιο

Στην διαστημική ¨απογραφή¨του Κασσίνι δεν έλειψαν και άλλα περίεργα φεγγάρια του Κρόνου όπως για παράδειγμα ο Ιαπετός...

 ...Καθώς και ο σημαδεμένος -κατ΄άλλους βλογιοκομμένος- Υπερίων!

Η Διώνη, ένας μικρός, παγωμένος κόσμος, κάτω από την επιβλητικότητα του Κρόνου και των δακτυλίων του.

Το Κασσίνι κατόρθωσε ακόμα να πάρει εκπληκτικά κοντινά πλάνα από τα δακτυλίδια του Κρόνου, που τώρα θεωρείται ότι έχουν ηλικία εκατομμυρίων ετών

Σε αυτήν την εικόνα ο εσωτερικός δακτύλιος ¨Γ¨ είναι σχεδόν διαφανής αποκαλύπτοντας το ομιχλώδες άκρο της ατμόσφαιρας του Κρόνου που βρίσκεται πίσω του.  

Όπως οι παγοκρύσταλοι που βρίσκονται στην ατμόσφαιρα της Γης, έτσι και οι δακτύλιοι του Κρόνου μπορούν να δημιουργήσουν άλη με τη χροιά ουράνιου τόξου

Αυτή η παράξενη εικόνα δείχνει πώς η εξωτερική ατμόσφαιρα του Κρόνου, παραμορφώνει το φως από τους δακτυλίους που βρίσκονται πίσω της.

Σε αυτή την εικόνα το Κασσίνι δείχνει ότι οι δακτύλιοι του Κρόνου έχουν πολύπλοκη δομή. Οι κορυφές αυτές με ύψος περίπου ενός μιλίου, ρίχνουν σκιές στο κοντινό σε αυτές υλικών των δακτυλίων

Η βαρύτητα του Προμηθέα - ένας μικρός σε σχήμα ...πατάτας δορυφόρος που ¨ελοχεύει¨ στον δακτύλιο ¨Ζ¨ - βρέθηκε να δημιουργεί γραμμώσεις (λωρίδες) στο υλικό των δακτυλίων.

Η ¨κοκκώδης¨ αυτή εικόνα αποκαλύπτει ένα βαθύ μυστήριο του Κρόνου: ¨Ελικοειδή αντικείμενα¨ (οι λευκές λωρίδες) τα οποία αποτυγχάνουν να ¨χαράξουν¨ τα ίχνη τους πάνω στα δακτυλίδια του Κρόνου.

Δείτε τις υπόλοιπες εικόνες εδώ.


 Τα τελευταία 7 λεπτά του Κασσίνι πριν την απώλεια σήματος

Από τον: Dave Mosher
Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε γράμματα)
         
Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

Από την ομάδα : @Aratosastronomy