Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018

Ανακαλύφθηκε ένα μυστηριώδες αντικείμενο που είναι 570 δισεκατομμύρια φορές λαμπερότερο από τον Ήλιο !

Δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη Γη, υπάρχει μια τεράστια ¨μπάλα¨ θερμού αερίου που είναι λαμπρότερη όσο εκατοντάδες δισεκατομμύρια ήλιοι. Είναι δύσκολο να φανταστεί κάποιος ότι υπάρχει κάτι τόσο φωτεινό. Οπότε, τι ακριβώς είναι;  Οι αστροφυσικοί δεν είναι βέβαιοι, αλλά έχουν διατυπώσει δυο θεωρίες.

Θεωρούν ότι μπορεί να είναι ένας πολύ σπάνιος τύπος Υπερκαινοφανούς αστέρα (Σουπερνόβα), το οποίο  ονομάζεται Μάγναστρο. Θεωρούν ότι είναι τόσο ισχυρό ώστε να ωθεί στα άκρα τη μέχρι τώρα γνωστή μας φυσική, όσο αναφορά τα μέγιστα επίπεδα ενέργειας, ή με άλλα λόγια, έχουμε να κάνουμε με την ισχυρότερη Σουπερνόβα που έχει παρατηρηθεί μέχρι σήμερα.

Planet

Το αντικείμενο αυτό είναι τόσο φωτεινό που οι αστροφυσικοί πραγματικά δυσκολεύονται πάρα πολύ για να βρουν έναν τρόπο να το περιγράψουν. "Αν στη πραγματικότητα πρόκειται για ένα Μάγναστρο, είναι σαν η φύση να παίρνει πίσω όσα γνωρίζουμε για τα Μάγναστρα και να τα μετατρέπει με ένα συντελεστή πάνω από το 11", δήλωσε ο Krzysztof Stanek, καθηγητής αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο και συνεργατικός ερευνητής της ομάδας, και μάλιστα χαριτολογώντας είπε  ότι κάτι τέτοιο είναι εκτός των μέχρι τώρα γνωστών μας ¨χαρτών¨ οι οποίοι είναι βαθμονομημένοι σε κλίμακα από το 1 έως το 10.



Εντοπίστηκε για πρώτη φορά από το πρόγραμμα  All Sky Automated Survey of Supernovae (ASAS-SN ή εν συντομία “assassin”), ένα μικρό δίκτυο από τηλεσκόπια που χρησιμοποιούνται για την εύρεση φωτεινών αντικειμένων στο Σύμπαν. Αν και αυτό το αντικείμενο είναι εξαιρετικά φωτεινό, δεν μπορεί να παρατηρηθεί με γυμνό μάτι καθώς απέχει 3,8 δισεκατομμύρια έτη φωτός.

Οι συντεταγμένες του αντικειμένου είναι: Ορθή αναφορά 22h 2m 15.45s, Απόκλιση (δ) –61° 39′ 34.64″. Εικόνα: skyandtelescope

Το πρόγραμμα ASAS-SN, από την αρχή του 2014, ανακαλύψει περίπου 250 Υπερκαινοφανείς, παρόλο που αυτό το εύρημα, δηλαδή το ASASSN-15lh, ξεχωρίζει λόγω του τεράστιου μεγέθους του. Είναι 200 φορές ισχυρότερο από μια μέση έκρηξη Υπερκαινοφανούς Σουπερνόβα, όπως λέμε και σε ελεύθερα Ελληνικά, 570 δις φορές φωτεινότερη από τον Ήλιο μας και 20 φορές πιο φωτεινή από όλα τα αστέρια μαζί του Γαλαξία μας .


"Πρέπει να αναρωτηθούμε, πώς κάτι τέτοιο είναι δυνατόν; Χρειάζεται πολλή ενέργεια για να λάμπει τόσο πολύ, και αυτή η ενέργεια  θα πρέπει από κάπου να προέρχεται¨, δήλωσε ο καθηγητής Stanek.


Ο Todd Thompson, καθηγητής αστρονομίας στη πολιτεία του του Οχάιο στις ΗΠΑ , έχει μια πιθανή εξήγηση. Η Σουπερνόβα αυτή θα μπορούσε να έχει δημιουργήσει ένα πολύ σπάνιο είδος αστέρα που ονομάζεται : " Μάγναστρο χιλιοστού του δευτερολέπτου"  - ένα ταχύτατα περιστρεφόμενο και πολύ πυκνό σε υλική σύνθεση αστέρι με ένα εξωφρενικά ισχυρό μαγνητικό πεδίο.


Γιατί αυτά τα άστρα που λέγονται Μάγναστρα είναι τόσο εξωφρενικά; 

Για να μπορέσει να λάμψει όσο περισσότερο  γίνεται, αυτό το άστρο το Μάγναστρο όπως το αναφέραμε,  θα πρέπει να περιστρέφεται τουλάχιστον 1.000 φορές το δευτερόλεπτο και να μετατρέπει όλη αυτή την περιστροφική ενέργεια σε φωτεινή ενέργεια, δηλαδή σε φως με σχεδόν 100% απόδοση - καθιστώντας το το πιο συναρπαστικό δείγμα ενός Μάγναστρου το οποίο είναι  δυνατόν να υπάρχει σύμφωνα με τους φυσικούς νόμους που γνωρίζουμε. Εξωφρενικό ;

" Με δεδομένους αυτούς τους περιορισμούς, πρόκειται ποτέ να δούμε κάτι φωτεινότερο από αυτό; Εάν είναι πράγματι ένα Μάγναστρο, τότε η απάντηση βασικά είναι  όχι ", δήλωσε ο καθηγητής Thompson.

Τους ερχόμενους μήνες, το διαστημικό τηλεσκόπιο Χάμπλ θα προσπαθήσει να λύσει αυτό το αίνιγμα δίνοντας έτσι στους αστροφυσικούς τον απαραίτητο χρόνο για  να παρατηρήσουν τον γαλαξία που περιβάλλει αυτό το αντικείμενο. Η ομάδα μπορεί να ανακαλύψει ότι αυτό το φωτεινό αντικείμενο βρίσκεται στο κέντρο ενός μεγάλου γαλαξία - που σημαίνει ότι το αντικείμενο αυτό δεν είναι Μάγναστρο - και το αέριο γύρω από αυτό είναι στην πραγματικότητα απόδειξη μιας υπερμεγέθης μαύρης τρύπας.

Αν συμβαίνει αυτό, τότε το έντονο φως θα μπορούσε να εξηγηθεί από ένα νέο είδος συμβάντος, δήλωσε ο συντάκτης της σχετικής μελέτης, Christopher Kochanek, καθηγητής αστρονομίας στη πολιτεία του Οχάιο. Θα ήταν κάτι που ποτέ δεν έχει παρατηρηθεί ξανά στο κέντρο ενός γαλαξία.

Είτε πρόκειται για ένα Μάγναστρο, είτε για μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα, είτε για κάτι άλλο, τα αποτελέσματα πιθανότατα θα οδηγήσουν σε μια νέα σκέψη, μια νέα αντίληψη αν θέλετε, για το πώς σχηματίζονται τα διάφορα αντικείμενα στο Σύμπαν.




Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

 Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com  . Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 

Γιά την ομάδα : @Aratosastronomy