Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018

Λευκές τρύπες

Ξεχάστε τις μαύρες τρύπες, οι ΛΕΥΚΕΣ ΤΡΥΠΕΣ είναι ακόμα πιο αινιγματικές μιας και ¨ ΕΚΤΟΞΕΥΟΥΝ¨ ύλη που προέρχεται από ένα άλλο Σύμπαν"


Οι επιστήμονες εξακολουθούν να αγωνίζονται για να εξηγήσουν με σαφήνεια το τι είναι μια μαύρη τρύπα. Τώρα όμως εξετάζουν την πιθανότητα της εξερεύνησης μιας άλλης μυστηριώδους οντότητας που ακούει στο όνομα ….Λευκή τρύπα.

Αυτό που γνωρίζουν οι επιστήμονες σχετικά με τις μαύρες τρύπες είναι ότι είναι ένα σημείο στο χώρο όπου η βαρύτητα είναι τόσο έντονη που ακόμα και το φως δεν μπορεί ξεφύγει  από την ισχυρότατη βαρυτική της έλξη- που σημαίνει ότι είναι αδύνατο να δούμε το εσωτερικό μια μαύρης τρύπας, ακόμη και με τη πιο σύγχρονη τεχνολογία.

Ενώ δεν υπάρχει τίποτα απόλυτα βέβαιο όσον αφορά τις μαύρες τρύπες, οι ειδικοί πιστεύουν ότι μόλις οι πληροφορίες βρεθούν μέσα σε μια μαύρη τρύπα, χάνονται για πάντα - παρόλο που κάτι τέτοιο έρχεται σε αντίθεση με τους νόμους της φυσικής.

Ένα άλλο πράγμα όσον αφορά τη μαύρη τρύπα, όπου οι φυσικοί νόμοι… ¨πετιούνται¨ έξω από το παράθυρο είναι στον λεγόμενο ορίζοντα των γεγονότων μιας μαύρης τρύπας - το σημείο στο οποίο τίποτα δεν μπορεί να ξεφύγει από την έλξη της προς αυτό που είναι γνωστό ως Μοναδικότητα.

Όπως συμβαίνει συχνά με τις Μοναδικότητες στο Σύμπαν - με το μόνο άλλο στοιχείο να είναι η Μεγάλη Έκρηξη όπου είναι αδύνατο να εξηγηθεί πλήρως με τις τρέχουσες επιστημονικές μεθόδους - υπάρχει συχνά ένα κομμάτι του ….παζλ που λείπει. 

 Είναι οι Λευκές τρύπες ένα ανεξερεύνητο μυστήριο;
Εικόνα : GETTY

Κάποιοι πιστεύουν ότι οι Λευκές τρύπες είναι η κατάληξη, το άκρο μιας σκουληκότρυπας.
Εικόνα : GETTY

Και εδώ είναι η περίπτωση όπου οι λευκές τρύπες μπαίνουν στην εξίσωση.

Κάποιοι πιστεύουν ότι θεωρητικά οι λευκές τρύπες θα μπορούσαν απλώς να είναι αρχέγονες μαύρες τρύπες οι οποίες έχουν αρχίσει να σκορπούν όλη την ύλη και τις πληροφορίες που έχουν απορροφήσει με την πάροδο του χρόνου, πράγμα που σημαίνει ότι η πληροφορία τελικά μπορεί και να μην χάνεται για πάντα.

Μια άλλη θεωρία είναι ότι οι λευκές τρύπες θα μπορούσαν να είναι μια πύλη μελανών οπών από άλλες διαστάσεις.

Οι λευκές τρύπες εικάζεται ότι μπορεί να  είναι τα εντελώς αντίθετα των μελανών οπών, με μια ασύλληπτα μεγάλη ποσότητα ύλης και πληροφοριών που εκτοξεύονται εκ των έσω προς τα έξω. Όλο αυτό όμως από κάπου πρέπει να προέρχεται…

Η θεωρία του Πολυσύμπαντος δηλώνει ότι το σύμπαν μας μπορεί να μην είναι το μόνο που υπάρχει, αλλά μάλλον ότι υπάρχει ένας άπειρος αριθμός από σύμπαντα.

Όλα τα σύμπαντα θα ήταν πιθανό να είναι παρόμοια όσο αναφορά με τον τρόπο που δημιουργήθηκαν, πράγμα που σημαίνει ότι και εκεί θα υπάρχει η παρουσία Μελανών και Λευκών οπών.

Οι Λευκές τρύπες μπορεί να είναι μια εκτόξευση ύλης από ένα άλλο Σύμπαν
Εικόνα : GETTY

Οι Λευκές τρύπες θα μπορούσαν να προκάλεσαν την Μεγάλη έκρηξη
Εικόνα : GETTY

Εάν οι μαύρες τρύπες απορροφούν οτιδήποτε έρχεται κοντά τους μέσα σε ένα Σύμπαν, όλα αυτά που μεταφέρονται στο εσωτερικό τους θα μπορούσαν να ¨ξεχυθούν¨ σε ένα άλλο Σύμπαν...

Αυτό το στοιχείο θα μπορούσε ακόμη και να οδηγήσει τους επιστήμονες προς την κατεύθυνση της εξήγησης της Μεγάλης Έκρηξης.

Εάν σε ένα άλλο Σύμπαν συνέβη μια έκρηξη Υπερκαινοφανούς (Σουπερνόβα), η οποία θα είχε σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας μαύρης τρύπας, μια λευκή τρύπα μπορεί να ήταν η γέννηση του Σύμπαντος μας, με την ύλη να διαρρέει από αυτό το Σύμπαν και να δημιουργεί το δικό μας.

Ο Nikodem Poplawski, ένας θεωρητικός φυσικός από το Πανεπιστήμιο του New Haven, έγραψε για τον ιστότοπο InsideScience.org: "Τι πυροδότησε την Μεγάλη Έκρηξη; Τι οδήγησε στον τερματισμό του πληθωρισμού; Ποια είναι η πηγή της μυστηριώδους σκοτεινής ενέργειας που προφανώς προκαλεί στο σύμπαν την επιτάχυνση της διαστολής του; "

Ο Πολωνός φυσικός περιγράφει τις μαύρες τρύπες ως "κλίβανο" του Σύμπαντος. Όταν ο σπόρος είναι στο κάτω μέρος και με τη μαύρη τρύπα να στρέφεται σχεδόν με την ταχύτητα του φωτός, ο μικροσκοπικός αυτός σπόρος στρεβλώνεται και συμπιέζεται, μέχρι που ξαφνικά εκρήγνυται, δίνοντας ζωή σε  όλα όσα γνωρίζουμε.

Κι προσθέτει:
 "Η συστροφή (Torsion) παρέχει επομένως μια θεωρητική βάση για ένα σενάριο στο οποίο το εσωτερικό κάθε μαύρης τρύπας γίνεται ένα νέο σύμπαν".



Ο  Νιλ ντεΓκρας Τάισον  Αμερικανός αστροφυσικός, κοσμολόγος, συγγραφέας και επιστημονικός επικοινωνιολόγος μας εξηγεί στα παρακάτω βίντεο: 







Αρθογράφος:  SEAN MARTIN


Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

 Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com  . Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 

Γιά την ομάδα : @Aratosastronomy