Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

100 δισεκατομμύρια Γαίες ;

Οι Αστρονόμοι το παραδέχονται πλέον : " Κάναμε λάθος...Υπάρχουν 100 δισεκατομμύρια κατοικήσιμοι πλανήτες σαν τη Γη στον Γαλαξία μας"  



Εκτιμήσεις από αστρονόμους δείχνουν ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν περισσότεροι από 100 δισεκατομμύρια κόσμοι παρόμοιοι με τη Γη στον Γαλαξία μας, οι οποίοι  θα μπορούσαν να φιλοξενούν ζωή όπως την ξέρουμε. Σκεφτείτε... αυτός, είναι ένας μεγάλος αριθμός; Σύμφωνα με τους αστρονόμους, υπάρχουν περίπου 500 δισεκατομμύρια γαλαξίες στο γνωστό σύμπαν, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν περίπου 50.000.000.000.000.000.000.000.000 (5χ1022) κατοικήσιμοι πλανήτες. Αυτό φυσικά αν υπάρχει μόνο ΕΝΑ ...Σύμπαν.

Στην πραγματικότητα, οι εμπειρογνώμονες σχετικά με τον Γαλαξία μας πιστεύουν ότι υπάρχουν περίπου 400 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΣΤΡΑ , ένας αριθμός που δείχνει να είναι μικρός, καθώς ορισμένοι αστροφυσικοί πιστεύουν ότι τα αστέρια στον γαλαξία μας θα μπορούσαν να φτάνουν το ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ. Αυτό σημαίνει ότι ο Γαλαξίας μας θα μπορούσε να φιλοξενεί περισσότερους από 100 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ πλανήτες.



Ωστόσο, δεδομένου ότι οι αστρονόμοι δεν είναι σε θέση πρακτικά να έχουν εικόνα του Γαλαξία μας από το διάστημα, δεν μπορούν επίσης και να γνωρίζουν με βεβαιότητα τον αριθμό των πλανητών που φιλοξενεί ο Γαλαξίας μας. Αυτό που μπορούν μόνο είναι να παρέχουν στο ευρύ κοινό τις εκτιμήσεις τους σχετικά με το θέμα αυτό.



Για να γίνει κάτι τέτοιο, οι εμπειρογνώμονες που ασχολούνται με τον Γαλαξία μας, υπολογίζουν τη μάζα του, καθώς και πόση από αυτή τη μάζα αποτελείται από αστέρια. Με βάση αυτούς τους υπολογισμούς, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο Γαλαξίας μας φιλοξενεί τουλάχιστον 400 δισεκατομμύρια αστέρια, αλλά όπως ανέφεραμε και παραπάνω, ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να αυξηθεί δραστικά.

Υπάρχουν μερικοί υπολογισμοί που υποδηλώνουν ότι ο Γαλαξίας μας φιλοξενεί κατά μέσο όρο 800 δισεκατομμύρια έως  3.2 τρισεκατομμύρια πλανήτες, αλλά υπάρχουν ορισμένοι εμπειρογνώμονες που πιστεύουν ότι ο αριθμός τους θα μπορούσε να ανέλθει ακόμη και στα οκτώ τρισεκατομμύρια !!!


Επιπλέον, εάν εξετάσουμε τι έχει να μας πει σχετικά  η NASA, διαπιστώνουμε πώς ο διάσημος αυτός διαστημικός οργανισμός πιστεύει ότι υπάρχουν τουλάχιστον 1.500 πλανήτες που βρίσκονται μέσα σε μια ακτίνα 50 ετών φωτός από τη Γη. Αυτά τα συμπεράσματα βασίζονται σε παρατηρήσεις που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια μιας περιόδου έξι ετών από την συνεργασία του προγράμματος PLAMET-Probing Lensing Anomalies NETwork-που ιδρύθηκε το 1995. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν περισσότεροι πλανήτες στο μέγεθος της Γη από ότι πλανήτες στο μέγεθος του Δία...

Το 2013, ο Δρ. Phyl Yock, από το τμήμα φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Ώκλαντ, δήλωσε πως: «Το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Κέπλερ ανακαλύπτει πλανήτες με μέγεθος όπως η Γη, οι οποίοι είναι αρκετά κοντά στα μητρικά τους άστρα, και κατά συνέπεια οι αστρονόμοι εκτιμούν ότι υπάρχουν περίπου 17 δισεκατομμύρια τέτοιοι πλανήτες στον Γαλαξία μας.

Αυτοί οι κόσμοι είναι θερμότεροι από τον πλανήτη μας, αν και κάποιοι θα μπορούσαν να είναι συγκρίσιμης θερμοκρασίας με τη Γη (και επομένως θα μπορούσαν να είναι κατοικήσιμοι) αν όμως περιστρέφονται γύρω από ένα ¨ψυχρό¨ αστέρι που ονομάζεται Ερυθρός  νάνος ".


"Η πρότασή μας είναι να μετρήσουμε τον αριθμό των πλανητών οι οποίοι έχουν μάζα όπως αυτή της Γης, και που περιστρέφονται γύρω από τα μητρικά τους άστρα σε αποστάσεις συνήθως διπλάσιες από μια Αστρονομική Μονάδα, δηλαδή την μέση απόσταση Ηλίου Γης . Οι πλανήτες αυτοί επομένως θα είναι  πιο ¨δροσεροί¨ από τη Γη. Με την παρεμβολή μεταξύ των αποτελεσμάτων του ΔΤ Κέπλερ και του προγράμματος MOA (Microlensing Observations in Astrophysics ), θα πρέπει να έχουμε μια καλή εκτίμηση του αριθμού των κατοικήσιμων πλανητών που μοιάζουν με τη Γη, στον Γαλαξία μας. Προβλέπουμε έναν αριθμό της τάξης των 100 δισεκατομμυρίων. Φυσικά, κάτι τέτοιο απέχει από τον υπολογισμό αυτού του αριθμού έως στην εύρεση κατοικήσιμων πλανητών, αλλά θα είναι μια πρόοδος προς αυτή τη κατεύθυνση. 


Ο αριθμός φαίνεται να αυξάνεται κάθε χρόνο, κάτι που είναι πολύ συναρπαστικό.



Αν κοιτάξουμε τα πρόσφατα δεδομένα της διαστημικής αποστολής Κέπλερ, θα δούμε πώς οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι υπάρχουν περίπου 40 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ πλανήτες με μέγεθος όπως η Γη οι οποίοι βρίσκονται σε κατοικήσιμες ζώνες αστέρων στον Γαλαξία μας όπως ο Ήλιος μας και οι Ερυθροί νάνοι αστέρες .



Το ΔΤ Κέπλερ της NASA ξεκίνησε την αποστολή του το 2009, και έχει ανακαλύψει συνολικά 4.034 ενδεχόμενους εξωηλιακούς κόσμους, εκ των οποίων 2.335 είναι τεκμηριωμένοι σαν εξωπλανήτες. Είναι ενδιαφέρον ότι ορισμένοι αστρονόμοι λένε ότι γύρω στα 11 δισεκατομμύρια πλανήτες μπορεί να περιστρέφονται γύρω από αστέρες όπως ο Ήλιος μας, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι ο αριθμός αυτός είναι περισσότερο από 100 δισεκατομμύρια ! 


Το 2017 η NASA σημείωσε μεγάλη πρόοδο στην αναζήτηση  εξωγήινων πλανητών. Η πιο αξιοσημείωτη ανακάλυψή τους ήταν το ηλιακό σύστημα Trappist-1, το οποίο φιλοξενεί επτά πλανήτες που μοιάζουν με τη Γη, και οι οποίοι μπορεί να φιλοξενήσουν ακόμη και εξωγήινη ζωή. Αυτό το συγκεκριμένο ηλιακό σύστημα είναι πολύ σημαντικό για τους επιστήμονες.

Τον Ιούνιο του 2017, η NASA αποκάλυψε  σε μια δήλωση της ότι οι αστρονόμοι  είχαν ανακαλύψει δέκα νέους πλανήτες έξω από το ηλιακό μας σύστημα, οι οποίοι είναι πολύ πιθανό ότι έχουν ίδιο μέγεθος και θερμοκρασία όπως και η Γη,  και ότι μπορεί ακόμη και να έχει αναπτυχθεί ζωή πάνω ή και κάτω από την επιφάνεια τους.


Αφιερώνουμε το άρθρο αυτό στον Βρετανό θεωρητικό φυσικό, κοσμολόγο, συγγραφέα και Διευθυντή Ερευνών στο Κέντρο Θεωρητικής Κοσμολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, Στήβεν Χόκινγκ ο οποίος απεβίωσε στις 14 αυτού του μήνα. 


Hawking - Future of mankind
Εικόνες: marketbusinessnews.com





Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

 Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com  . Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 

Γιά την ομάδα : @Aratosastronomy