Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018

Συμπαντικές ...λεωφόροι

Θα μπορέσουμε κάποτε να ταξιδέψουμε μέσα από μια... σκουληκότρυπα;
Μήπως οι επιστήμονες  βρήκαν στην πραγματικότητα έναν τρόπο να κάνουν τις ιδιομορφίες αυτές του Σύμπαντος κοσμικές λεωφόρους ; Και πως γίνεται κάτι τέτοιο; 

Αυτό που χρειάζεται είναι δύο μαύρες τρύπες και κάποια δόση από ...Κβαντική διεμπλοκή.

Η Θεωρία της Γενικής Σχετικότητας του Αϊνστάιν μιλά για το πώς ένα σώμα που έχει μάζα μπορεί να παραμορφώσει το λεγόμενο υφαντό  του χώρου. Εάν το σώμα διαθέτει αρκετά μεγάλη μάζα, όπως ένας ερυθρός υπεργίγαντας αστέρας που βρίσκεται στο τέλος της κύριας ακολουθίας, δηλαδή, στο τέλος της ζωής του πιο εκλαϊκευμένα, μπορεί να καταρρεύσει από την ίδια του την βαρύτητα και προς το εσωτερικό του, σχηματίζοντας ίσως* μια μαύρη τρύπα. Το συμβάν αυτό στρεβλώνει εντελώς τον χωροχρόνο και η βαρύτητα επηρεάζει τα πάντα γύρω του.


Εικόνα 1 Καλλιτεχνική αναπαράσταση μιας σκουληκότρυπας - Popular Science

Ο  θάνατος ενός τέτοιου τεράστιου αστέρα, συμβαίνει όταν το αστέρι, σιγά-σιγά ψύχεται, στερώντας έτσι από τον πυρήνα την ικανότητα να διενεργεί πυρηνική σύντηξη, κάνοντάς το ασταθές. Η συνέχεια θέλει το αστέρι αυτό είτε να εκρήγνυται μέσα σε μια έκρηξη Υπερκαινοφανούς, σε μια σουπερνόβα όπως μας είναι ευρέως γνωστή, και στη συνέχεια να καταρρέει σε μια μαύρη τρύπα, είτε απλά να καταρρέει  σε μια μαύρη τρύπα χωρίς όμως να απαιτείται η ύπαρξη Σούπερνόβα. 


Εικόνα 2
Τώρα, από τη θεωρία του Αϊνστάιν επίσης προέκυψε  η ιδέα ότι αν υπάρχουν δύο μαύρες τρύπες, τότε μπορεί να συνδεθούν μέσω μιας σκουληκότρυπας. Η ιδέα αυτή είναι επίσης γνωστή και ως γέφυρα Αϊνστάιν - Ρόζεν. Η σκουληκότρυπα δεν θα μπορούσε να είναι διαπερατή λόγω του ότι θα ήταν πολύ ασταθής στο να παραμείνει ανοιχτή για οποιονδήποτε ταξιδιώτη που θα επιχειρούσε να περάσει μέσα από αυτήν. Κάτι τέτοιο θα απαιτούσε τεράστιες ποσότητες κβαντικής αρνητικής ενέργειας για να αντισταθμίσει την τεράστια βαρύτητα από τις μαύρες τρύπες η οποία θα προκαλούσε την κατάρρευση του ¨λαιμού¨ της σκουληκότρυπας (Η περιοχή με το ροζέ χρώμα που βλέπετε στην Εικόνα 2).

Μέχρι τώρα, με βάση τις θεωρίες του Αϊνστάιν σχετικά με το πώς λειτουργεί η βαρύτητα στο διάστημα, τίποτα δεν πρέπει να βγαίνει έξω από μια μαύρη τρύπα, αλλά με βάση την κβαντική μηχανική, στο Σύμπαν τίποτα δεν ...εξαφανίζεται εντελώς. Αυτό είναι το παράδοξο. Πώς μπορούν και οι δύο θεωρίες να συνεργαστούν για την κατανόηση τοστ των μελανών οπών, όσο και στο αινιγματική αυτή υπόθεση που ακούει στο όνομα σκουληκότρυπα. 




***********************************


*Εαν ή μάζα ενός αστέρα είναι πάνω από 1,44 Ηλιακές μάζες μπορεί να σχηματίσει μετά την έκρηξη Υπερκαινοφανούς και πάντα ανάλογα με το πόση μάζα διαθέτει, είτε μια μαύρη τρύπα, είτε ένα αστέρα νετρονίων, είτε ενα μάγναστρο. 





Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

 Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com  . Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 

Για την ομάδα : @Aratosastronomy