Πέμπτη 5 Απριλίου 2018

Μυστηριώδες κοσμικό αντικείμενο


Οι επιστήμονες ανακάλυψαν κάτι ογκώδες που …¨αναβοσβήνει¨ έντονα στο βαθύ διάστημα, αλλά, δεν έχουν ιδέα τι είναι...


Καλλιτεχνική απεικόνιση της έκρηξης ενός υπερκαινοφανή αστέρα (σουπερνόβα). 
Εικόνα: NASA.


. Καταγράφηκαν 72 λαμπρές αναλαμπές τόσο λαμπρές όσο και μια έκρηξη υπερκαινοφανούς.

. Οι αναλαμπές αυτές ήταν πολύ πιο σύντομες από τους τυπικούς υπερκαινοφανείς.

. Με διάμετρο που έφθανε έως και τα 30 δισ. Χιλιόμετρα.

Μια ομάδα αστρονόμων ανακάλυψε 72 φωτεινές αναλαμπές φωτός στο βαθύ διάστημα, τέσσερα δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά μας, και μέχρι στιγμής δεν έχουν ιδέα του τι ακριβώς σημαίνει αυτή τους η ανακάλυψη.

Η Miika Pursiainen του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον παρουσίασε τα νέα αποτελέσματα την Μεγάλη Τρίτη 3 Απριλίου στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αστρονομίας και Επιστήμης του Διαστήματος.

Η ομάδα της ανέλυσε δεδομένα σε μια παγκόσμια προσπάθεια για την καλύτερη κατανόηση της σκοτεινής ενέργειας και το ρόλο της στην διαστολή τουσύμπαντος.

Χρησιμοποιώντας μια μεγάλη ψηφιακή φωτογραφική μηχανή προσαρμοσμένη πάνω σε ένα τηλεσκόπιο 4 μέτρων στο διαμερικανικό αστεροσκοπείο του Cerro Tololo στις Χιλιανές Άνδεις (Cerro Tololo Inter-American Observatory) για να αναζητήσουν εκρήξεις υπερκαινοφανών που μπορούν για σύντομο χρονικό διάστημα να είναι "φωτεινές όσο ένα ολόκληρος γαλαξίας", ανακάλυψαν αντί αυτών 72 αναλαμπές όπως αυτές:

Εικόνα: Miika Pursiainen / Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον

Η συγκεκριμένη σειρά φωτογραφήθηκε σε 26 ημέρες.

Τα γεγονότα ήταν παρόμοια με τους υπερκαινοφανείς από την άποψη της φωτεινότητας, και όπως συμβαίνει με τις εκρήξεις υπερκαινοφανών, φαινόταν να επεκτείνονται και να ψύχονται με την πάροδο του χρόνου. Αλλά όμως, οι εκρήξεις υπερκαινοφανών συνήθως διαρκούν "για αρκετούς μήνες ή και περισσότερο", ανέφερε η ομάδα.

Οι αναλαμπές αυτές ήταν καυτές – με θερμοκρασίες μεταξύ 10.000C και 30.000C - και κυμαινόταν σε μέγεθος από περίπου 300 εκατομμύρια χιλιόμετρα έως και εκατό φορές μεγαλύτερες.

Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι η ομάδα δεν είδε στην πραγματικότητα το ίδιο το αστέρι να εκρήγνυται. Αλλά μάλλον, καθώς γινόταν όλο και περισσότερο θερμό, το αστέρι ζέσταινε συνεχώς την ύλη την οποία είχε απορρίψει πριν από την τελική του επιθανάτια πράξη. 

"Η εποπτεία με την ονομασία ¨DES-SN¨ βρίσκεται εκεί για να μας βοηθήσει να καταλάβουμε τη σκοτεινή ενέργεια, η οποία είναι εξ ολοκλήρου ανεξήγητη", δήλωσε ο Pursiainen. "Αυτή η έρευνα αποκαλύπτει επίσης πολλές ακόμα ανεξήγητα μεταβατικά φαινόμενα (transients ) που έχουμε παρατηρήσει και στο παρελθόν".

Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

 Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com  . Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 

Γιά την ομάδα : @Aratosastronomy