Σάββατο 19 Μαΐου 2018

Τα νεφελώματα με απλά λόγια

Τι ακριβώς είναι ένα Νεφέλωμα ;

Ένα νεφέλωμα είναι ένα γιγάντιο νέφος από αέριο και κοσμική σκόνη στο διάστημα. Ορισμένα νεφελώματα (περισσότερο από ένα νεφέλωμα) προέρχονται από το αέριο και τη σκόνη που απορρίπτονται από την έκρηξη ενός αστέρα ο οποίος έφθασε στο τέλος της ζωής του, ενός υπερκαινοφανή, κατά την επίσημη ορολογία, ή σουπερνόβα όπως συνηθίζεται να λέγεται πιο απλοποιημένα. Άλλα νεφελώματα είναι περιοχές όπου αρχίζουν να σχηματίζονται νέα αστέρια. Για το λόγο αυτό, κάποια νεφελώματα ονομάζονται και "αστρικά βρεφοκομεία".
An image of the Pillars of Creation in the Eagle Nebula.
Αυτοί οι πύργοι από κοσμική σκόνης και αερίου αποτελούν μέρος του Νεφελώματος του Αετού (Μ16). Λέγονται και "Πυλώνες της Δημιουργίας" και αποτελούν μέρος μιας ενεργού περιοχής σχηματισμού αστεριών μέσα στο νεφέλωμα. Εικόνα:  NASA, ESA and the Hubble Heritage Team (STScI/AURA)

Πώς σχηματίζονται αστέρια μέσα σε ένα νεφέλωμα;

An image of the Carina Nebula, which appears as pink curtains of dust in space.

Σε αυτή την εικόνα του νεφελώματος της τρόπιδας, μπορείτε να εντοπίσετε μικροσκοπικά κίτρινα και λευκά σημεία μέσα σε ροζ νέφη σκόνης. Αυτές τα μικροσκοπικές κουκίδες είναι νεοσύστατα αστέρια! Εικόνα:NASA/JPL-Caltech/University of Colorado  
Τα νεφελώματα αποτελούνται από σκόνη και αέρια - κυρίως Υδρογόνο και Ήλιο. Η σκόνη και τα αέρια σε ένα νεφέλωμα είναι κατανεμημένα σε μεγάλη έκταση, αλλά η βαρύτητα μπορεί να αρχίσει σιγά-σιγά να δημιουργεί συστάδες σκόνης και αερίου. Καθώς αυτές οι συγκεντρώσεις μεγαλώνουν ολοένα και περισσότερο, η βαρύτική τους ισχύ τους γίνεται ισχυρότερη.
Τελικά, η συσσώρευση σκόνης και αερίου γίνεται τόσο μεγάλη που καταρρέει από τη δική της βαρύτητα. Η κατάρρευση αυτή προκαλεί τη θέρμανση του υλικού στο κέντρο του νέφους - και αυτός ο ζεστός πυρήνας είναι η αρχή της δημιουργίας ενός αστεριού.

Που βρίσκονται τα νεφελώματα:

Τα νεφελώματα υπάρχουν στο διάστημα μεταξύ των αστεριών - επίσης γνωστό και ως "διαστρικός χώρος". Το πλησιέστερο γνωστό νεφέλωμα στη Γη ονομάζεται νεφέλωμα της Έλικας. Είναι το κατάλοιπο ενός νεκρού αστέρα - πιθανώς ενός αστέρα όπως ο Ήλιος μας. Είναι περίπου 700 έτη φωτός μακριά από τη Γη. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα κι αν μπορούσατε να ταξιδέψετε με την ταχύτητα του φωτός, σας χρειαζόταν 700 χρόνια για να φτάσετε εκεί!

A red and blue image of the Helix Nebula.

Αυτή η εικόνα μπορεί να μοιάζει με ένα "ανατριχιαστικό" μάτι, αλλά στη πραγματικότητα είναι ένα νεφέλωμα! Το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer της NASA έλαβε την εικόνα αυτή του νεφελώματος της Έλικας, το οποίο βρίσκεται στον αστερισμό του Υδροχόου - περίπου 700 έτη φωτός μακριά από τη Γη. Εικόνες: Credit: NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona 

Πως ξέρουμε πως είναι ένα νεφέλωμα;

Οι αστρονόμοι χρησιμοποιούν πολύ ισχυρά τηλεσκόπια για να τραβήξουν φωτογραφίες από τα μακρινά νεφελώματα. Τα διαστημικά τηλεσκόπια, όπως το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer της NASA και το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, έχουν τραβήξει πολλές εικόνες μακρινών νεφελωμάτων.
Το άρθρο επικαιροποιήθηκε στις 26 Μαρτίου 2018  






--------------------*--------------------


Ενημερωθείτε για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης στις ομάδες μας στο Facebook:

Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com  . Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 

Για την ομάδα : @Aratosastronomy