Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

Ο μυστηριώδης " Ένατος πλανήτης"

Το ηλιακό μας σύστημα μπορεί να έχει και πάλι εννέα πλανήτες. Όχι, δεν καταλάβατε σωστά, ο Πλούτωνας δεν επιστρέφει. Αντίθετα, ο νέος υποψήφιος έχει τη μορφή ενός μυστηριώδους πλανήτη που αν και ακόμα δεν έχει επίσημα ανακαλυφθεί, εν τούτοις εικάζεται ότι ίσως να κρύβεται βαθιά στα εξώτερα μέρη του ηλιακού μας συστήματος.



Παρά την αόριστη φύση του, αυτά είναι τα όσα γνωρίζουμε για αυτόν τον πιθανά υπαρκτό πλανήτη.

Από πού ξεκίνησαν όλα;

Η ιστορία αρχίζει με ένα άλλο ουράνιο αντικείμενο: το 2015BP519, όπως περιγράφεται σε σχετική εργασία που δημοσιεύθηκε στο arXiv. Η ομάδα ερευνητών σημειώνει ότι το αντικείμενο, που ταξινομείται ως "Ακραίο Μεταποσειδώνιο Αντικείμενο (Extreme Trans-Neptunian Object)" λόγω του μεγέθους και της απόστασης από τον Ήλιο, βρίσκεται στο ραντάρ της ομάδας από το 2014.



Η ομάδα του προγράμματος Dark Energy Survey Collaboration 

Πώς ανακάλυψαν τον 2015BP519 ;

Η τεράστια ομάδα αστρονόμων που ασχολείται με το θέμα αυτό, πέρασε 1.110 ημέρες παρακολουθώντας την τροχιά του 2015BP519 (που εδώ που τα λέμε θα πρέπει να δηλωθεί ως πλανήτης παίρνοντας μια ονομασία από ίσως από μία Ελληνική ή Ρωμαϊκή θεότητα, και όχι με μία δέσμη από αριθμούς και γράμματα) ως μέρος του προγράμματος Dark Energy Survey Collaboration χρησιμοποιώντας μια εικονογραφική συσκευή ειδικά για την σκοτεινή ενέργεια σε ένα αστεροσκοπείο στη Χιλή. Το αντικείμενο BP519  τράβηξε την προσοχή τους επειδή έχει μια περίεργη τροχιά.




Το σχήμα δείχνει τις τροχιές των απομακρυσμένων, Ακραίων Μεταποσειδώνιων Αντικείμενων (TNOs), που εδώ ορίζονται ως αντικείμενα με ημι-κύριους άξονες μεγαλύτερους από 250 A.Μ. και αποστάσεις στο περιήλιο τους μεγαλύτερες από 30 A.Μ. Η τροχιά του πρόσφατα ανακαλυφθέντος ΑΜΑ, 2015  2015BP519 , απεικονίζεται με κόκκινο χρώμα. Δείτε την τρισδιάστατη εικόνα αλληλεπίδρασης εδώ: https://smillholland.github.io/BP519/
Πηγή εικόνας: https://twitter.com/planettreky



Παράξενο το πώς κινείται

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το αντικείμενο  2015BP519 ταξιδεύει περίπου 450 φορές την απόσταση μεταξύ του Ήλιου και της Γης (Α.Μ.) και έχει επίσης την πιο κεκλιμένη τροχιά από οποιουδήποτε γνωστού  Ακραίου Μεταποσειδώνιου Αντικειμένου, καθώς επίσης και ότι κινείται σχεδόν κάθετα προς τους υπόλοιπους πλανήτες και αντικείμενα του ηλιακού μας συστήματος.


Αυτή η περίεργη αυτή τροχιά είναι μια ανωμαλία στο ηλιακό μας σύστημα.


Τι σχέση έχουν όλα αυτά με τον ένατο πλανήτη;

Αυτή η τροχιά, σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορεί να προκληθεί από τη βαρυτική επίδραση ενός πολύ μακρινού ενάτου πλανήτη, και ο οποίος θα πρέπει να είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερος από το μέγεθος της Γης, και δέκα φορές πυκνότερος. Χωρίς έναν τέτοιο πλανήτη, η συμπεριφορά του  2015BP519 ξεχωρίζει, και οι ερευνητές δεν μπορούσαν να βρουν ένα μοντέλο που να τον αντιπροσώπευε. Αλλά η περίεργη κλίση της διαδρομής του μέσα στο διάστημα εξηγείται από τα υπάρχοντα μοντέλα και τις υποθέσεις για τον πλανήτη με τον αριθμό 9.

Αλλά δεν υπάρχει κάτι χειροπιαστό;

Όχι ακριβώς. Εάν ανακαλυφθούν στο μέλλον περισσότερες επικλινείς τροχιές, τότε μόνο θα παγιωθεί η ιδέα ότι κάποιο ογκώδες αντικείμενο εκεί έξω ασκεί μια μεγάλη βαρυτική δύναμη πάνω σε αντικείμενα στο εξώτερο ηλιακό σύστημα. Οι ερευνητές που παρακολούθησαν το αντικείμενο 2015BP519 υποψιάζονται ότι αρχικά είχε μια φυσιολογική τροχιά, η οποία για κάποιο λόγο απευθυγραμμίστηκε εξαιτίας του ένατου πλανήτη ή του πλανήτη 9 αν προτιμάτε.   

Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει οπωσδήποτε ένας νέος ένατος πλανήτης (συγγνώμη και πάλι, οπαδοί του Πλούτωνα) εκεί έξω. Αλλά ακόμα κι αν υπάρχει, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να τον εντοπίσουμε, μιας και είναι τόσο μακριά μας. Φανταστείτε ότι ένας χρόνος πάνω σε αυτό τον πλανήτη πιθανόν να διαρκεί από 10 έως 20 χιλιάδες Γήινα χρόνια. Δεδομένου ότι γνωρίζουμε μαθηματικά για το πώς λειτουργεί το ηλιακό σύστημα, είναι πιθανό ότι υπάρχει κάτι εκεί έξω που επηρεάζει τις τροχιές των ουράνιων αντικειμένων όπως ο 2015BP519.

Αρθρογράφος: Dan Robitzski - @danrobitzski

……………….*………………..
Ενημερωθείτε για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης στις ομάδες μας στο Facebook:


Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

 Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com  . Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 


Για την ομάδα : @Aratosastronomy
ΑΠΟ: Dan Robitzski
Ιστοσελίδα - @danrobitzski