Σελίδες

Μπορείτε να μας δείτε και εδώ

Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

¨Ολοκάθαρος¨ Ήλιος.


Εδώ και 21 ημέρες, από τις 7 Μαρτίου, ο Ήλιος μας είναι…πεντακάθαρος όπως παρατηρήθηκε από το Παρατηρητήριο Ηλιακής Δυναμικής της ΝΑΣΑ [(SolarDynamics Observatory της NASA (SDO)].

Σε δήλωση της η NASA σημειώνει : ¨αυτό είναι το μεγαλύτερο, ακηλίδωτο διάστημα από το τελευταίο Ηλιακό ελάχιστο τον Απρίλιο του 2010, και δείχνει τον Ηλιακό κύκλο να προελαύνει προς το επόμενο ελάχιστο, το οποίο οι επιστήμονες προβλέπουν ότι θα συμβεί μεταξύ 2019-2020¨

Ο Ήλιος μας περνά μέσα από κύκλους (περιόδους), συγκεκριμένα 11 χρόνια Ηλιακών κύκλων που εμπεριέχονται τα ¨Ηλιακά μέγιστα¨ και τα ¨Ηλιακά ελάχιστα¨. Στην πιο ενεργή του κατάσταση (κατά τη διάρκεια μιας Ηλιακής μέγιστης περιόδου) ο Ήλιος μας μπορεί να έχει εκατοντάδες Ηλιακές κηλίδες. Κατά τη διάρκεια ενός Ηλιακού ελάχιστου, όπως αυτό που παρατηρούμε αυτή τη περίοδο, δεν μπορεί να υπάρξει καμία κηλίδα.

 
Μια-δυο εβδομάδες πριν, εκδόθηκε μια αναθεωρημένη πρόβλεψη για τον Ηλιακό κύκλο 24 από την ΝΑΣΑ, που αφορούσε αυτό που ονομάζεται: ¨Ήρεμος Ήλιος

Οι Ηλιακές κηλίδες είναι προσωρινά φαινόμενα στην φωτόσφαιρα του Ήλιου που εμφανίζονται ως σκοτεινά σημεία σε σύγκριση με τις γύρω περιοχές. Είναι περιοχές μειωμένης (ψυχρής) θερμοκρασίας της επιφάνειας που προκαλείται από συγκεντρώσεις ροών μαγνητικού πεδίου που αναστέλλουν την μετάδοση της θερμότητας από το κέντρο του Ηλίου όπου επικρατούν θερμοκρασίες πάνω από 10 εκατομμύρια βαθμών Κελσίου (ενώ στην επιφάνεια η θερμοκρασία είναι περίπου 5600 0C). Οι ηλιακές κηλίδες εμφανίζονται συνήθως σε ζεύγη αντίθετης μαγνητικής πολικότητας.


Ηλιακές κηλίδες
Βίντεο: www.ObservatoryProject.com

Πρέπει να κατανοήσουμε τη σημασία του Ηλιακού κύκλου, αλλά αυτό που γνωρίζουμε γι 'αυτό είναι ότι μπορεί να επηρεάσει τη δραστηριότητα του Ήλιου, και περαιτέρω τα σωματίδια που στέλνει προς τη Γη (Ηλιακός άνεμος). Κάτι τέτοιο μπορεί να επηρεάσει το Βόρειο και Νότιο Σέλας, εδώ στον πλανήτη μας, το οποίο είναι λιγότερο έντονο κατά τη διάρκεια του Ηλιακού ελάχιστου, και πιο ενεργό και συνάμα εντυπωσιακό κατά τη διάρκεια του Ηλιακού Μέγιστου (κατά τη διάρκεια του Ηλιακού Μέγιστου το Σέλας μπορεί να εμφανιστεί κόκκινο).

Ο Ηλιακός κύκλος. 
Βίντεο: ΝΑΣΑ

Μετρούμε τον Ηλιακό κύκλο από το 1755, από την εποχή του Γιόχαν Ρούντολφ Βόλφ (Johann Rudolf Wolf). Σήμερα βρισκόμαστε στη καταγραφή του 24ου Ηλιακού κύκλου, ο οποίος πιστεύεται ότι το θα είναι ο ασθενέστερος κύκλος από το 1906.








Για να είμαστε όμως ακριβοδίκαιοι υπάρχουν κάποιες κηλίδες στον Ήλιο σύμφωνα με νεώτερα που λάβαμε πριν λίγη ώρα (23:56 Τοπική ώρα στις 28/3/2017) από τον ιστότοπο διαστημικού καιρού SpaceWeather.com

Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε γράμματα)
         
Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
Για διορθώσεις, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com